comunicació, UOC, xarxes_socials

Scribus: Una eina de maquetació de documents

Scribus és un programa de maquetació de pàgines llicenciat com a software lliure,  serveix per a la creació de  de publicacions per ordinador. Està dissenyat per donar flexibilitat en el disseny i la composició, oferint la capacitat de preparar arxius per a equips professionals.

Tot i que originalment va ser desenvolupat per plataforma Linux, actualment està disponible per GNU/LinuxMac iOS  i Windows, les últimes versions ja ofereixen una versió gratuïta i està disponible en diferents idiomes, entre ells, el castellà.

Scribus ofereix unes capacitats professionals adequades per a l’edició, fet que el compara amb altres programaris com Adobe PageMakerQuarkXPress y Adobe InDesign. Permet crear diversos tipus de documents i publicacions, bé començant de zero o bé fent servir alguna de les plantilles que el programa porta incorporades.

Ofereix totes les  eines necessàries per realitzar maquetacions i publicacions, també inclou suport per a funcions professionals com  al sistema de color CYMK, creació de PDF, i utilitats de dibuix vectorial entre d’altres, a més a més de formats gràfics, compta amb una àmplia font de tipografies i d’imatges, tot això accessible des d’una interfaç força intuïtiva que permet el disseny i l’organització dels elements d’una publicació d’una manera senzilla, només arrossegant i deixant anar el ratolí. Entre els exemples de la seva aplicació trobem diaris, fulletons, bolletins de noticies, cartells i llibres.

La  impressió es fa mitjançant els seus propis controladors interns de PostScript Nivell 3, inclòs el suport per a fonts tipogràfiques incrustades i ajustament amb fonts True Type, Tipus 1 i Open Type. El controlador intern suporta plenament les construccions de PostScript Nivell 2 i un gran subconjunt de construccions de Nivell 3.

El suport PDF inclou transparència i un gran conjunt d’especificacions de PDF 1.4, així com PDF/X3, inclús els camps interactius de formularis PDF, notes i marques.

El format dels seus arxius està basat en XML, i està totalment documentat, es poden important textos de documents Open DocumentDoc de Microsoft Word i HTML.

Una de les característiques d’Scribus és que compta amb el recolzament de tota una comunitat d’usuaris, que gràcies a la seva llicència de codi obert, ofereix un gran servei de suport i ajuda i treballa cada dia per obtenir noves i millors funcions del programa.

Estàndard

Deixa un comentari